Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2015-2016 "Η μέλισσα μας ταξιδεύει"
Αλήθεια, ποιος ξεκινά να γνωρίσει τη μέλισσα και δε μένει γοητευμένος; Η αρχική, απλή, γνώση δημιουργεί την επιθυμία για βαθύτερη μελέτη της μέλισσας.
Έτσι κι εμείς. Ξεκινήσαμε να μάθουμε τα βασικά και τελικά βρεθήκαμε να προσπαθούμε να εξερευνήσουμε διαφορετικές πτυχές της μελισσοκομικής τέχνης, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντά μας.
Αυτά που μάθαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι πολλά. Σκοπός μας δεν ήταν η αναπαραγωγή πληροφοριών που υπάρχουν στη βιβλιογραφία. Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν τη σκέψη μας σε νέες ιδέες και οράματα.
Η μέλισσα? μας ταξίδεψε!!!
Το ελληνικό μέλι θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Το εύκρατο κλίμα της Μεσογείου, η βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και η πλούσια χλωρίδα συμβάλλουν στην ποικιλία των γεύσεων του μελιού, που παράγουν οι μέλισσες στις περιοχές όπου εγκαθίστανται τα μελίσσια.
Φανταστείτε να κάνετε τον περίπατό σας σ? έναν τόπο παραγωγής μελιού. Θα δοκιμάσετε το αγαπημένο σας μέλι, θα γνωρίσετε με ασφάλεια τη μέλισσα, αλλά και τους ανθρώπους που φτιάχνουν το μέλι και τα παράγωγά του. Θα μάθετε τρόπους συντήρησης και χειρισμού του μελιού, θα συμμετέχετε σε δραστηριότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, κατασκευή διακοσμητικών κεριών, παρασκευή καλλυντικών με βάση τα προϊόντα της μέλισσας, συσκευασία μελιών, παρασκευή εδεσμάτων με βάση το μέλι. Θα ανακαλύψετε πως το άρωμα και η γεύση του μοιάζουν να εναρμονίζονται με τον τόπο παραγωγής του. Όλα αυτά θα δείτε σε ένα μελισσοκομείο που είναι ενταγμένο στους δρόμους του μελιού!
Κι αν η παραπάνω πρόταση αφορά περιοχές όπου εγκαθίστανται μελίσσια αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να γίνει για τους κατοίκους μιας μεγάλης πόλης που θα ήθελαν να έχουν κοντά τους μια εμπειρία ανάλογη με αυτή των περιηγητών των δρόμων του μελιού; Η πρόταση υπάρχει.
«ΜΕΛΙΤΟΕΣΣΑ». Ένας χώρος αναψυχής γνωριμίας και εκπαίδευσης στην μελισσοκομική τέχνη. Σε αυτό το χώρο υπάρχουν διακριτές περιοχές όπου συναντάμε ομάδες μελισσοτροφικών φυτών το μέλι των οποίων είναι γνωστό και προτιμάται από τις μέλισσες (για το δυνάμωμά τους) και από τους καταναλωτές για τη γεύση του ή τις ιδιότητές του.
Σε κάθε «θεματική» περιοχή της ΜΕΛΙΤΟΕΣΣΑΣ είναι εγκατεστημένο ένα ομοίωμα κυψέλης, υπάρχει χώρος ξεκούρασης και πληροφόρησης για τα χαρακτηριστικά του αντίστοιχου μελιού, τη διάρκεια της μελιτοφορίας, τις ώρες που είναι διαθέσιμη η γύρη ή και το νέκταρ από το κάθε φυτό. Μια «μικρογραφία της φύσης» είναι διαθέσιμη σε κάθε χώρο!
Hits: 370